Van acht minibossen in Nederland naar een wereldwijd fenomeen

De score in enkele jaren tijd: 167 Tiny Forests in de openbare ruimte. Deze zijn geplant samen met scholen, buurten en gemeenten in Nederland. Deze groene oases worden nu gebruikt voor buitenlessen en als ontmoetingsplek. Dat blijkt uit ‘Elke buurt zijn eigen minibos – het Tiny Forest-programma’ van IVN. Dit liep van februari 2018 tot en met 30 juni 2022.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is fijn voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, én voor mensen. Daarbij is het een leer- en ontmoetingsplek voor kinderen en buurtbewoners. Dat zijn er dus nu al 167 in Nederland.

De resultaten van het programma in het kort

Tussen februari 2018 en juni 2022…

  • … zijn er 167 Tiny Forests in de openbare ruimte gerealiseerd.
  • … maakten 91 tuineigenaren een eigen Tiny Forest van minimaal 100 m2.
  • … legden 3.044 tuineigenaren een Tuiny Forest van 6 m2 aan.
  • … volgden 17.285 schoolkinderen het Tiny Forest Ranger-programma.
  • … hielp IVN GoodPlanet en Earthwatch Europe om 147 Tiny Forests te realiseren in België en Engeland.
  • … bracht Wageningen University & Research het effect in kaart van Tiny Forests op biodiversiteit, CO2-opslag, hittestress en waterberging.
  • … legden de bedrijven Lister Building en Leadax BV een Tiny Forest op hun bedrijventerrein aan.

Tiny Forest en IVN

Tiny Forest is een concept bedacht door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij liet zich inspireren door de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. In december 2015 haalde IVN ingenieur Sharma naar Nederland om samen het eerste Tiny Forest van Europa te planten. IVN en Sharma besloten van Tiny Forest een Registered Trademark ® te maken. Zo blijven de bosjes die de naam Tiny Forest dragen aansluiten bij het gedachtegoed van Sharma en Miyawaki. Ook blijft zo de sociale aanpak voor buurt en school gegarandeerd.

Ontdek het eindrapport

Benieuwd naar meer resultaten van ‘Elke buurt zijn eigen minibos – het Tiny Forest-programma’? Bekijk het eindrapport op de website van IVN.

 

Bron: IVN