Naast de Nationale Bossenmakelaar – die met vraagstukken uit het hele land kan worden benaderd – zijn ook in enkele provincies Bossenmakelaars actief. Wat een mooie aanvulling op elkaars werk! Zo heeft ook provincie Utrecht een Bossenmakelaar – hier eigenlijk Bomenmakelaar genoemd. Sinds afgelopen juni mag Merlijn Boeles deze rol op zich nemen. Voordat hij Bomenmakelaar werd, werkte hij onder andere bij de Bomenwacht Nederland. Deze rol moet hem dus wel op het lijf zijn geschreven! We zijn benieuwd naar zijn ervaringen tot nu toe. We belden met Merlijn voor een kort interview.4
Merlijn, wat trok jou zo aan in de vacature voor Utrechtse Bomenmakelaar?
In mijn werk bij Bomenwacht Nederland lag de focus op bomen en biodiversiteit in de stedelijke omgeving. Uit onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van de stad verbeterd, terwijl dat van het landelijk gebied achterblijft. Tijdens mijn werk raakte ik ervan overtuigd dat de uitdaging voor de biodiversiteit ligt in het landelijk gebied. En dat zowel de uitdaging als de oplossing voor de teruglopende biodiversiteit ligt op het knooppunt van biodiversiteit, recreatie en voedselproductie: in het bos!
Met de ambitie voor 1500 hectare nieuw bos in 2035 toont de provincie Utrecht diezelfde overtuiging. Daar komt bij dat de provincie haar inwoners graag betrekt bij die ambitie. Tijdens uitdeeldagen kunnen inwoners gratis bomen ophalen voor in de eigen tuin. Provincie Utrecht geeft daarmee het signaal af dat de vergroening van Nederland iets is waar de hele samenleving aan kan werken. Die combinatie, van concrete bosaanplant en het missiewerk voor het belang van vergroening, bracht mij tot reactie op deze vacature.
En hoe bevalt het je om Bomenmakelaar te zijn?
Sowieso krijg ik altijd hele leuke reacties op mijn functienaam. Dus alleen al daarom bevalt het goed. Nee, het is vooral het gevoel dat ik een kleine bijdrage kan leveren aan het herstel van de natuur, waar ik heel blij van word. En dat is dezelfde reactie die ik krijg van collega’s en belanghebbenden in het landelijk gebied. Over het algemeen is iedereen het er wel mee eens dat we iets moeten doen om de natuur te versterken. En ook is iedereen blij is als we ergens bos kunnen realiseren. Van die gemeenschappelijke drang voor verandering krijg ik energie.
Wat valt je het meeste op in jouw werk?
Iedereen is zich bewust van het belang van meer bos en wordt enthousiast van het idee om meer bos te realiseren. Tegelijkertijd is het een uitdaging om overeenstemming te vinden over hoe we een bepaald gebied inrichten. Behalve meer bomen en bos willen we ook een open landschap voor weidevogels, is ruimte nodig voor woningbouw én moet de landbouw extensiveren. En dat allemaal op hetzelfde stukje grond. Dus de noodzaak is er, maar het is lastig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Hoe werk je samen met de Nationale Bossenmakelaar?
Bij de start van mijn rol als Utrechtse Bomenmakelaar heb ik een gesprek gehad met Nienke Welle, van het team Nationale Bossenmakelaar (NBM). Zij vertelde hoe de NBM werkt, hoe zij dingen aanpakt, welke zaken ze signaleren bij bosuitbreiding en waar misschien mijn kracht als provinciale Bomenmakelaar kan liggen. We praten regelmatig bij op gezamenlijk bezochte bijeenkomsten en Nienke deelt informatie en ontwikkelingen vanuit het landelijke project. Zo voorkomen we dubbel werk en leer ik dingen die wij in de provincie kunnen gebruiken. Op deze manier profiteren we van de kennis die in andere provincies al is opgedaan.
Merlijn, heel veel succes gewenst in het Utrechtse, op naar meer bomen en bos! De Utrechtse Bomenmakelaar is te bereiken via: 06 – 41798448.
Wil je bijdragen aan meer bos, en ben je op zoek naar grond, plantgoed of (financiële middelen)? Neem dan contact op met de Nationale Bossenmakelaar of dien een boszoekvraag in. Of neem een kijkje bij de provinciale subsidies of de ondersteunende organisaties.