Onderzoek WUR: Tiny Forest krachtpatser tegen hittestress

“Een Tiny Forest is een grote krachtpatser in de strijd tegen hittestress in de stad.” Dat zeggen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). De temperatuur in zo’n klein bosje is flink lager dan de temperatuur op straat.

Landelijk zijn er sinds 2015 zo’n 300 Tiny Forests aangelegd. In de afgelopen jaren heeft de universiteit, samen met IVN Natuureducatie, onderzoek gedaan naar het effect van deze groene gebieden.

Twintig graden koeler?

Daan Bleichrodt is de initiatiefnemer van de Tiny Forests op Hollandse bodem. “Op een warme tropische dag kan het in zo’n bos twintig graden koeler zijn dan de temperatuur op straat”, zegt Bleichrodt tegen Omroep Flevoland. Ze meten hiervoor de temperatuur van de bodem. “Qua gevoelstemperatuur merk je dat ook als je het bosje binnenloopt. Dan voelt het gelijk een stuk koeler. Het komt niet alleen door de schaduw, maar ook omdat bomen water verdampen. Die waterdamp koelt de omgeving weer af.”

Oproep: méér bomen

Bleichrodt roept op om meer bomen te planten in de stad. Daarin voelt hij zich gesteund door een nieuw internationaal onderzoek dat aantoont dat er te weinig bomen in steden staan, waardoor er te weinig schaduw is. Daardoor nemen de temperaturen in het stedelijk gebied toe.

 

Bron: Omroep Flevoland