Nationale Bossenmakelaar gaat officieel van start

Het idee leefde allang, het voorstel was klaar en nu kan het dan eindelijk echt beginnen: vanaf 1 oktober gaat de Nationale Bossenmakelaar officieel aan de slag.

In het najaar van 2022 en de eerste helft van 2023 waren de werkzaamheden al langzaamaan opgepakt, maar met een toezegging van het ministerie van LNV voor financiering kan er nu met extra energie en tijdsinzet aan worden gewerkt.

Veel bomen de grond in

De meest taken zullen worden ingevuld door Nienke Welle. Zij is dit jaar door Stichting Probos aangetrokken voor deze functie. Nienke kent het landelijk gebied en de boswereld door haar werk voor de Federatie Particulier Grondbezit en als zelfstandig adviseur. Ze is blij dat ze de rol van Nationale Bossenmakelaar mag invullen: “In mijn rol als Bossenmakelaar kan ik mijn kennis van en ervaring met de ontwikkelingen in het landelijk gebied mooi samen laten gaan met mijn groene achtergrond en passie voor bos. Ik zie uit naar de samenwerking met mensen en organisaties om de ambitie van 37.000 ha nieuw bos voor een gezonde woonomgeving, een beter klimaat en meer biodiversiteit te helpen realiseren. Veel bomen de grond in (of spontaan laten opkomen – ook dat!) en waar nodig knelpunten proberen op te lossen.”

De markt op

Ook Rob Janmaat van Stichting de Lynx, tevens directeur van Communicatiebureau de Lynx, is actief in het project Nationale Bossenmakelaar. Het project Bossenmakelaar biedt nieuwe kansen, vindt hij: “Communicatie is mooi om mee bezig zijn, maar nog mooier wordt het als je daadwerkelijk het verschil kan maken met vergroening en rechtstreeks kan bijdragen aan meer bos. Ik heb de aanplant van een halve hectare bos mede mogelijk gemaakt, dat is mooi om te zien en smaakt naar meer.”

Nienke en Rob worden bijgestaan door collega’s van Probos en De Lynx, met eigen expertises. In de komende maanden gaan ze actief de ‘markt op’, om alle kansen te verkennen, om matches te maken tussen grondeigenaren en geldschieters, en om knelpunten in het proces om te komen tot bosuitbreiding te signaleren.