Stel, je wilt twee hectare weiland omzetten naar bos. In welke avonturen kun je dan belanden? Opeens blijkt je weiland een oerwoud te zijn. Een voor een grondeigenaar behoorlijk bureaucratisch oerwoud, dat nog geen biodiversiteit oplevert of CO2 vastlegt.
Voorwaarden aan subsidies voor bos
We nemen als voorbeeld een grondeigenaar in de provincie Gelderland die we onlangs hebben gesproken. Het goede nieuws is dat de provincie een subsidieregeling heeft voor aanleg van nieuw bos, waarbij zowel de afwaardering van de grond als de inrichting vergoed worden. Wanneer jouw perceel grenst aan het Gelders Natuur Netwerk, mag je een aanvraag voor nieuw bos indienen vanaf 1 ha. Grenst het perceel niet aan het GNN, dan geldt een ondergrens van 3 ha. De grondeigenaar voldoet hieraan.
Is subsidies voor bosaanleg aanvragen makkelijk?
Omdat de aanvrager aan deze en andere basisvoorwaarden voldoet, zou het fijn zijn dat de poort wijd opengaat: “kom binnen en we gaan het u makkelijk maken.” Dat blijkt in de praktijk iets anders te liggen. Zo is het voor de wijziging van het bestemmingsplan (nu: omgevingsplan) nodig dat er een archeologische toets plaatsvindt. Dat lijkt voor dit geval geen probleem, want de grond valt in categorie 7. In deze gemeente staat dat voor de laagste kans dat er archeologische waarden te vinden zijn. Toch verlangt de archeologisch adviseur van de gemeente een onderzoek. En dan komt er een bureau en dat zegt: nou, het is toch wel beter als we ook wat boringen gaan doen.
Het goede nieuws is dat de provincie deze kosten wil dragen. Dat geldt ook voor het ecologisch onderzoek. Voor de omzetting van weiland naar bos is een ecologisch onderzoek nodig om te zien of er geen natuurwaarden verloren gaan. Dus komt er een ecoloog langs voor onderzoek. Die is erg enthousiast over het omzetten van het perceel naar bos. Hij wijst ook op de verplichting een projectplan op te stellen als onderdeel van de subsidieaanvraag bij de provincie.
Uitdagingen voor bosuitbreiding door de nieuwe omgevingswet
Maar dan zijn we er nog niet, want sinds 1 januari is de Omgevingswet ingetreden. De wet die ons het leven makkelijker gaat maken. Helaas weten de provincie en de gemeente door de nieuwe wet even niet hoe ze om moeten gaan met de bestemmingsplanwijziging en stagneert het proces.
De vergoeding voor het archeologisch en ecologisch onderzoek wordt alleen verstrekt als het weiland inderdaad wordt omgezet naar bos. Dus dat is in zekere zin een risico voor de grondeigenaar, als het proces in de Omgevingswet zou stranden. Daar gaan we niet van uit, maar het is duidelijk niet eenvoudig als je als burger wil bijdragen aan het uitvoeren van de Nationale Bossenstrategie.
Hoe de Bossenmakelaar kan helpen met bos aanplant
Eén van de taken van de Bossenmakelaar is het verzamelen en inzichtelijk maken van de problemen waar grondeigenaren met goede intenties tegenaan lopen. Wij willen dit voorleggen aan overheden, met de hoop dat procedures makkelijker gemaakt kunnen worden.
Wil je ook een bos aanplanten en kun je wel wat hulp van een Bossenmakelaar gebruiken om de weg door het bureaucratisch oerwoud te vinden? Neem dan contact op en we gaan voor je aan de slag!