Stel, je wilt graag meehelpen met de ambitie meer bos in Nederland te krijgen. Voordat je zo’n nieuw bos gerealiseerd hebt, moet er veel gebeuren: er is grond nodig, die moet soms financieel afgewaardeerd worden, je moet verschillende onderzoeken laten uitvoeren en er is plantsoen nodig. Voor al die zaken is ook financiering nodig. De Nationale Bossenmakelaar kan je adviseren over de mogelijkheden en je koppelen aan de juiste partijen. Maar er is ook iets wat je helemaal zelf kunt doen wat in onze ervaring goed werkt: als de wiedeweerga gaan netwerken.
Als Bossenmakelaar houden we onze projecten in de gaten. Zo hebben we recent een opvolgingsonderzoek gedaan om te kijken hoe het met de bosprojecten gaat. Hier hebben we gehoord welke drempels initiatiefnemers ervaren: bijvoorbeeld het financieren van grond en een gebrek aan inhoudelijke kennis. De Bossenmakelaar kijkt natuurlijk graag mee en zoekt koppelingen bij organisaties en andere initiatiefnemers. Maar een verrassend aantal initiatiefnemers vond zelf ook kansen door te netwerken.
Daarom delen we in dit artikelen drie manieren waarop netwerken heeft bijgedragen aan meer bos. We eindigen het artikel met tips hoe jij je eigen netwerk kan opbouwen.
1. Netwerken voor grond
Een nieuw bos begint bij de grond. Het vinden van grond is echter erg lastig. Grond is duur en het aanbod is schaars. Toch zijn er initiatiefnemers die deze drempel heel creatief overwonnen hebben. Zo heeft een grondzoeker flyers verspreid in de omgeving. Op de flyer stond het plan voor een bos en het verzoek om grond te kopen. Uit de reacties kwam zo uiteindelijk de juiste match!
Ook simpelweg doorvragen in persoonlijke kringen of je verzoek delen in workshops en cursussen kan een verrassende manier zijn om toch aan grond te komen. Een initiatiefnemer kwam via een online voedselbosfinancieringscursus bij een erfdelenproject terecht. Hier zien we dus ook nieuwe vormen van eigenaarschap: door lasten te delen kunnen ouderen op hun boerderijerf blijven wonen, en hebben meerdere initiatiefnemers hun droom samen kunnen verwezenlijken. Kijk dus ook vooral in je omgeving. Zijn er mensen met dezelfde droom als jij? Probeer ze te vinden. Bijvoorbeeld via-via, of online, en nodig ze eens uit om samen te brainstormen.
2. Netwerken voor kennis en technieken
Grond is niet de enige drempel. Een gebrek aan de juiste kennis maakt het realiseren van een bos soms erg lastig. ‘Waar moet je beginnen? Welke informatie moet je aanleveren in je plan? Hoe zit het met financiering, of biodiversiteit?’ Niet alles is vanzelfsprekend. De Bossenmakelaar kan hier in meedenken. Ook werken we hard aan een manier om deze informatie nóg beter beschikbaar te maken door middel van een stappenplan. Maar dit is niet je enige optie.
Hulp bij het opstellen van een beplantingsplan, het rondkrijgen van financiering, of werken met nieuwe technieken? Initiatiefnemers geven aan veel gehad te hebben aan hun netwerk. Via workshops, cursussen, maar ook privé vinden ze mensen met kennis over biodiversiteit, financiering en het werken met gemeentes en provincies. Ook zijn er soms interessante mogelijkheden in samenwerking met universiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een voedselbos, waarbij drones rijpheid van vruchten kunnen aflezen.
Kijk ook vooral naar je mede-initiatiefnemers. Zij gaan door hetzelfde proces als jij. Ze weten vaak goed welke struikelblokken je tegenkomt, hoe je daar mee om kunt gaan, en waar de mogelijkheden liggen. Weet ook wanneer je kennis moet inkopen. Een bos aanleggen en beheren is een vak. Maar ook dan geldt: vanuit eigen expertise mee kunnen denken met de professional is waardevol. Daarmee wordt het ook echt jouw plan.
3. Netwerken voor sociale contacten
Initiatiefnemers geven aan dat een nieuw bos realiseren vaak erg lastig is. Er is veel om aan te denken, het proces is vaak langer dan gewenst en duurder dan gedacht. Veel initiatiefnemers verliezen dan de motivatie om verder te gaan. Toch weten wij ook dat het de aanhouders zijn die winnen. Niet ieder proces gaat vlot. Een flink deel van de succesvolle initiatiefnemers heeft het moeten hebben van de lange adem.
Ook hierbij kunnen netwerken een uitkomst bieden. Netwerken zijn niet alleen nuttig voor praktische zaken; ze kunnen elkaar ook motiveren wanneer het niet zo lekker gaat. Ieder project heeft ups en downs. Weten dat je niet alleen bent in je dip kan al een enorme opluchting geven. Ook laat het zien dat er hoop is. Je mede-initiatiefnemers zijn hier immers ook doorheen gegaan. Verder geven mensen aan dat ze ook gewoon hele leuke contacten hebben leren kennen via hun netwerk. Nieuwe vrienden en kennissen die het project, en het leven, een stuk leuker maken.
Hoe kom ik aan een netwerk?
Een netwerk is dus heel erg waardevol. Maar waar begin je? Onze initiatiefnemers hebben een aantal manieren genoemd waarop zij een netwerk hebben opgebouwd. Bekijk hieronder onze tips:
- Workshops, cursussen, conferenties en andere activiteiten gekoppeld aan bossen of agroforestry zijn een manier om gelijkgestemden te vinden. Kijk dus goed rond naar de mogelijkheden bij jou in de buurt of zoek het landelijk.
- Gebruik je privénetwerk. Je weet nooit wie je via-via leert kennen. Wie weet heeft je een collega een vriend die al bezig is met een voedselbos, of kent je buurvrouw een ecoloog die graag meehelpt met duurzame initiatieven. Soms is de wereld erg klein en komt hulp uit een verrassende hoek.
- Kijk naar bestaande organisaties. Voor voedselbossen wordt Stichting Voedselbosbouw vaak genoemd als een startpunt voor je netwerk en voor agroforestry het Agroforestry Netwerk Nederland. Hier zit ontzettend veel kennis en vind je vaak gelijkgestemden. Op onze website vind je een aantal stichtingen en fondsen die initiatiefnemers ondersteunen. Kijk of ze een platform hebben om mensen te leren kennen (bijvoorbeeld Facebookgroepen) of events organiseren. Ook kun je direct contact met ze opnemen.
- Wees proactief. Wellicht vind je het spannend om je droom bloot te geven aan de wereld, je bent niet de enige. En toch worden dromen vaak werkelijkheid wanneer je ze deelt met anderen. Want zo komen er nieuwe mogelijkheden op je pad. Flyer rond, praat met je omgeving en maak kennis met initiatieven in de buurt. Zo maak ja duidelijk aan anderen wat je zoekt. Daarnaast steekt enthousiasme aan, en wie weet inspireer jij anderen om ook een bos te starten. Zo wordt de wereld beetje bij beetje groener.
Om initiatiefnemers zo goed mogelijk te ondersteunen in het realiseren van een bos werkt de Nationale Bossenmakelaar aan een stappenplan voor particuliere initiatiefnemers. Volg de website of LinkedIn pagina, of stuur een mailtje naar info@nationalebossenmakelaar.nl om op de hoogte te blijven van dit initiatief.
Heb jij een goeie strategie of tips om je netwerk op te bouwen? Of heb je al een netwerk opgebouwd en wil jij delen hoe het jou geholpen heeft? Reageer hieronder of stuur een mail en wellicht help jij wel een andere bos-initiatiefnemer vooruit met jouw verhaal.
Heb je een concrete vraag of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan een kijkje op de website van de Bossenmakelaar https://debossenmakelaar.nl/.