De Nationale Bossenmakelaar organiseert op 21 mei een kennismiddag rond het thema koolstofcertificaten. Deze middag is voor iedereen die geïnteresseerd is in koolstofcertificaten: initiatiefnemers van nieuw bos, investeerders, beleidsmakers, et cetera.
In 2019 is het nationale Klimaatakkoord gepresenteerd. Het centrale doel van dit akkoord is de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Een toename van bossen en bomen, zoals ook verwoord in de landelijke Bossenstrategie, leidt tot klimaatwinst die hieraan bijdraagt. Om deze toename te realiseren is geld nodig. Nu er vanuit de Rijksoverheid geen (extra) middelen meer komen (er is immers een streep door het Transitiefonds gezet), wordt gezocht naar andere manieren van financiering. Daarvoor wordt onder andere gekeken naar koolstofcertificering.
Individuen of bedrijven die hun CO2-uitstoot willen compenseren of willen bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen, kunnen koolstofcertificaten kopen van bijvoorbeeld terreinbeheerders die nieuw bos hebben gerealiseerd. De certificaten dienen hierbij als bewijs van de koolstofvastlegging. Maar hoe weet de koper nu of er daadwerkelijk sprake is van groen-doen? En zijn voor de verkoper de certificaten nu echt de (mede-)financiering van je bos-project, of worden gouden bergen beloofd?
Op de kennismiddag wordt inzicht gegeven in de nationale en internationale afspraken rondom koolstof en de rol die koolstofcertificaten kunnen spelen bij de financiering van nieuw bos.
Aanmelden kan via deze link:
https://evenementen.probos.nl/bijeenkomsten/detail/24/kennismiddag-koolstofcertificaten
‘Meer bos met de Nationale Bossenmakelaar’