Bomen planten met kinderen: een verrijking voor het bos!

Stichting nationale boomfeestdag plant een bos

Wat doe je als je eenmaal alle benodigdheden voor een bos hebt geregeld en je op het punt staat met de aanplant te beginnen? Je nodigt de kinderen uit natuurlijk! Althans, dat is wat stichting Nationale Boomfeestdag voorstelt. Het betrekken van kinderen bij het planten van de bomen zorgt er namelijk voor dat ze binding krijgen met de natuur, en met het bos dat ze hebben geplant.

Stichting nationale boomfeestdag plant een bos

 

Wat doet Stichting Nationale Boomfeestdag?

Stichting Nationale Boomfeestdag heeft als missie om alle kinderen in aanraking te brengen met natuur. Een van de meest aansprekende manieren om dat te doen, is door de kinderen een boom te laten planten tijdens een Boomfeestdag. Iedereen die bomen wil gaan planten en daar kinderen bij wil betrekken, kan een Boomfeestdag organiseren. Via haar website biedt de stichting hiervoor stappenplannen, methodes en ideeën aan. Ook worden op deze site diverse educatieve materialen aangeboden, zodat de kinderen rondom de Boomfeestdag ook kennis kunnen opdoen over het belang van bomen voor een gezonde aarde. Op de site bevindt zich ook een kaart met plekken in Nederland waar al Boomfeestdagen geweest zijn.

Veel gemeentes, provincies en natuurorganisaties organiseren ieder jaar Boomfeestdagen. Traditioneel worden daarbij de leerlingen van basisscholen uitgenodigd om de bomen te komen planten. De stichting hoopt dat nog veel meer partijen aanhaken als organisator en als deelnemer. Denk aan BSO’s, Scoutinggroepen, lokale jeugdverenigingen, particuliere grondeigenaren, projectontwikkelaars, wegbeheerders en eigenaren/beheerders van bedrijventerreinen.. Via het concept ‘Boomfeestdag’ kunnen partijen met relatief weinig geld en moeite een voor kinderen onvergetelijke ervaring neerzetten. Toen de stichting onlangs haar 65-jarig jubileum vierde bleek dat de eerste bomenplanters zich nog precies konden herinneren hoe het de eerste boomfeestdag in 1957 gegaan was!

Stichting nationale boomfeestdag plant een bos

 

Een Boomfeestdag voor draagvlak en legitimiteit

Het is niet alleen maar leuk en leerzaam voor de kinderen om een boom te planten, een Boomfeestdag kan ook zorgen voor draagvlak en verbinding in de omgeving van een bos. Dit kan grondeigenaren een extra stuk legitimiteit geven. Want soms is het voor boseigenaren best een uitdaging om contact met de streek te maken. Inwoners zien niet altijd de meerwaarde van nieuw bos.

Wanneer kinderen betrokken worden bij de aanplant, wordt het bos op een laagdrempelige manier geïntegreerd in de beleving van de mensen die er wonen en in het gebied. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat het bos toegankelijk blijft voor de kinderen zodat ze de groei van ‘hun’ bos nog lange tijd van dichtbij kunnen zien.

Wil je meer weten over Stichting Nationale Boomfeestdag en mogelijk zelf een Boomfeestdag organiseren? Neem dan eens een kijkje op de website.

Ben je nog op zoek naar middelen of grond om een bos aan te planten? Neem dan contact op met de Nationale Bossenmakelaar.

Foto’s: Joep Bergfeld & Marco Magielse

Stichting nationale boomfeestdag plant een boom